Torr, frisk och fruktig Cava, lagrad minst 12 månader på sin jästfällning.
Skriv ut ProduktbildLeverantör/importör | Giertz Vinimport |
Varunummer | 32GZSJ0001 |
Druvsort | 60% xarel-lo, 20% macabeo, 20% parellada |
Alkoholhalt | 11,5% |
Storlek ml | 750 ml |
Antal/kolli | 6 |
Förslutning | Champagnekork |
Sockerhalt | 9 g/100ml |
Syra | 5,4 g/l |
Märkningar | |
Veganvänligt | Ja. |
Producent | Caves Solér Jové |
Smakbeskrivning | Torr, ren, fruktig smak med inslag av gula äpplen, kex, persika och citrus. |
Passar till | Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur. |
Vinifikation | Lagrat på jästfällning i flaska under 12 månader. |
Jordmån | Lerig jord på en bädd av kalksten. |
Caves Soler Jové grundades 1985 och ligger i ”cava-huvudstaden” Sant Sadurní d’Anoia utanför Barcelona. Produktionen uppgår till 1,5 miljoner flaskor per år.
Cava är ett spanskt mousserande vitt eller rosévin tillverkat i någon av regionerna Katalonien, Aragonien, Navarra, La Rioja, Baskien, Valencia, Extremadura, eller Castilla-León. Över 90% av all Cava framställs i Katalonien och Cava är det katalanska ordet för källargrotta. Den tillverkas med samma metod som champagne, det vill säga den andra jäsningen sker i flaskan och precis som i Champagne tillsätts en viss mängd druvjuice innan buteljering med varierande sötma. Cava är ofta torr och de varmväxta, lokala druvorna ger en bredare, mera rostad smak än vad champagne brukar ha. Druvsorter som används är på den blå sidan Monastrell och Pinot Noir, och på den gröna Xarel-lo, Parellada, Macabeo och Chardonnay.