Pinot Noir från Tyskland!
Guldmedalj – Vinordic Wine Challenge 2019.
Skriv utLeverantör/importör | Giertz Vinimport |
Varunummer | 2974 |
Druvsort | 100% pinot noir |
Årgång | 2019 |
Alkoholhalt | 13,5% |
Storlek ml | 750 ml |
Antal/kolli | 12 |
Förslutning | Skruvkork |
Sockerhalt | 0,25 g/100ml |
Syra | 4,4 g/l |
Märkningar | |
Veganvänligt | Ja. |
Förpackning | Lättare glasflaska |
Producent | Ruppertsberger Weinkeller Hoheburg |
Smakbeskrivning | Ungdomligt och bärigt vin med pinot noir-typisk kryddighet samt inslag av skogsbär, körsbär och örter. |
Passar till | Serveras vid cirka 16°C till stekt fisk, eller till rätter av ljust kött. |
Vinmakare | Christoph Schwertl |
Vinifikation | 2 veckors skaljäsning i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Vinet har lagrats i olika typer av traditionella ekfat under 2-5 månader. 15% lagrades också i ungerska 225-liters ekfat under 2 månader. |
Jordmån | Rödaktig lerjord. |
De två vinodlarkooperativen Ruppertsberger Winzerverein och Winzerverein Hoheburg, båda grundade på 1910-talet, slogs samman till Ruppertsberger Weinkeller Hoheburg 1968. 2004 kom ytterligare en fusion till stånd med kooperativet i grannbyn Königsbach. Detta innebar en utökning av arealen från 230 till 410 hektar. Kooperativet består idag av 200 odlare som är spridda från byarna Königsbach/Mussbach/Meckenheim i söder och Deidesheim i norr. Majoriteten av produktionen är vita viner, men de röda vinner allt större populäritet. Sverige är den viktigaste exportmarknaden.
Geografin präglas av de skyddande Haardtbergen i väster vilket ger ett för Tyskland varmt och soligt klimat. Pfalz har Tysklands högsta medeltemperatur vilket kombinerat med lätta och väldränerade sandjordar ger bra förutsättningar för odling av vin.